Bahan2 untuk inti
- 1 biji bawang merah – ricir halus
- 2 ulas bawang putih – ricir halus
- 3-4 ekor udang – potong kecil2
- 3 btg isi ketam (frozen section – supermarket)
- 2 tblspoon – udang kering – goring sangai – tumbuk jgn hancur
- 1 cawan – kobis disagat halus
- 1 cawan lobak disagat halus
- ½ cawan togeh
- 1 sudu teh lada hitam
- ½ sudu teh lada putih
- 1 bij cili merah – hiris/cincang halus
- 1 biji telor
- Garam/gula
Cara2
- Tumis bawang merah/putih dan udang kering.
- Naik bau – masukkan udang, isi ketam dan telor. Letak sesudu air jika terlalu kering.
- Masukkan sayor2an dan cili. Kacau rata.
- Masukkan lada hitam/putih, garam/gula.
Bahan2 Sos Cili
- ½ biji bwg merah – tumbuk
- 2 biji bwg putih - tumbuk
- 2 sudu besar cili boh
- 2 sudu besar cuka
- 2 sudu besar gula (boleh tambah/kurangkan)
- 1 sudu besar sos cili
- Garam
Cara2
- Tumis bawang merah/putih.
- Masukkan cili boh/sos cili hinggan naik minyak.
- Masukkan cuka/gula/garam,
Untuk buat popiah goring bersalut cili
- Sediakan kulit popia – (tutup dgn towel basah untuk elak dari kering)
- Sudukan isi popiah tadi.
- Gulung seperti buat kuih ketayap.
- Gamkan hujung popiah dgn campuran tepung dan air.
- Goreng dgn minyak sederhana panas.
- Untuk salut cili, campurkan popia yg telah digoreng dgn sambal cili tadi.
No comments:
Post a Comment