Thursday, June 24, 2010

POPIA GORENG SALUT CILI


Bahan2 untuk inti

  • 1 biji bawang merah – ricir halus
  • 2 ulas bawang putih – ricir halus
  • 3-4 ekor udang – potong kecil2
  • 3 btg isi ketam (frozen section – supermarket)
  • 2 tblspoon – udang kering – goring sangai – tumbuk jgn hancur
  • 1 cawan – kobis disagat halus
  • 1 cawan lobak disagat halus
  • ½ cawan togeh
  • 1 sudu teh lada hitam
  • ½ sudu teh lada putih
  • 1 bij cili merah – hiris/cincang halus
  • 1 biji telor
  • Garam/gula

Cara2

  1. Tumis bawang merah/putih dan udang kering.
  2. Naik bau – masukkan udang, isi ketam dan telor. Letak sesudu air jika terlalu kering.
  3. Masukkan sayor2an dan cili. Kacau rata.
  4. Masukkan lada hitam/putih, garam/gula.

Bahan2 Sos Cili

  • ½ biji bwg merah – tumbuk
  • 2 biji bwg putih - tumbuk
  • 2 sudu besar cili boh
  • 2 sudu besar cuka
  • 2 sudu besar gula (boleh tambah/kurangkan)
  • 1 sudu besar sos cili
  • Garam

Cara2

  1. Tumis bawang merah/putih.
  2. Masukkan cili boh/sos cili hinggan naik minyak.
  3. Masukkan cuka/gula/garam,

Untuk buat popiah goring bersalut cili

  1. Sediakan kulit popia – (tutup dgn towel basah untuk elak dari kering)
  2. Sudukan isi popiah tadi.
  3. Gulung seperti buat kuih ketayap.
  4. Gamkan hujung popiah dgn campuran tepung dan air.
  5. Goreng dgn minyak sederhana panas.
  6. Untuk salut cili, campurkan popia yg telah digoreng dgn sambal cili tadi.

No comments:

Post a Comment