Sunday, June 20, 2010

KUIH LAPIS SEMPOI GAK



Bahan2

1. 150 gm tepung gandum

2. 45 gm tepung beras

3. 45 gm tepung ubi

4. 250 gm gula

5. 300 gm air

6. 500 ml santan

7. Sedikit pewarna merah

8. Sedikit garam

Cara2:

1. Campurkan gula dan air – masak atas api kecil hingga jadi air gula – sejukkan.

2. Campurkan tepung gandum/beras/ubi – satukan dengan santan dan masukkan air gula. BLEND.

3. Bahagikan adunan kepada 2 bhg. Letakkan pewarna pada 1 bhg.

4. Panaskan Kukusan. Sapukan sedikit minyak pada Loyang kuih. Kukus sebentar

5. Keluarkan Loyang dan cakar2 pd permukaan dgn garfu.

6. Tuangkan adunan merah – kukus hingga masak.

7. Repeat until finish.

8. Sejukkan sebelum potong guna benang.

No comments:

Post a Comment